Raport de monitorizare 2015 - Cetăți Dacice
Raport de Monitorizare - Cetăți Dacice

Responsabil monitorizare Cetățile dacice din Munții Orăștiei:
Dr. Daniela Mihai, informații dl. Vladimir Brilinski, Administrația Monumentului Sarmizegetusa Regia, conf. Dr. Gelu Florea, responsabil științific cetățile dacice din Munții Orăștiei


JUSTIFICAREA ÎNSCRIERII

Criteriul (ii): Cetățile dacice reprezintă o fuziune a tehnicilor și conceptelor arhitecturii militare care au creat un stil unic.

Criteriul (iii): Regatul geto dac din mileniul I p.Chr. a atins un nivel excepțional socio - economic și cultural simbolizat prin acest grup de cetăți.

Criteriul (iv): Dealul fortificat și succesorul lui mai evoluat, oppidum, au fost caracteristice pentru epoca târzie a fierului în Europa, și cetățile dacice sunt exemple excepționale ale acestui tip de fortificații.

Complexul fortificat, cunoscut sub numele generic de Cetățile dacice din Munții Orăștiei, este situat în sectorul central și vestic al unității geografice cu același nume, concentrate în jurul Apei Orașului (râul Gardistei), ce izvorăște din masivul Godeanu și se varsă în râul Mureș la Orăștie. Răspândite de-a lungul numeroaselor văi ale masivului, dispuse pe platforme somitale, pe terase naturale sau artificiale, a căror altitudine variază între valorile de 500-950 m, găsim aici o serie de habitate, cele mai multe fortificate, cu caracteristici și forme de o unitate surprinzătoare, care domină drumurile de acces către habitatul principal, Sarmizegetusa, de pe culmile Dealului Grădiștea (o ramificație a masivului Godeanu), aflat la 1200 m altitudine.
Descoperă
Articole similare