Indicele Revistei Muzeelor
Patrimoniu mobil

Revista Muzeelor” este o revistă de specialitate destinată informării muzeografilor şi specialiştilor interesaţi de prezervarea bunurilor cu valoare probatorie culturală în înţelesul larg al termenului. Ca orice revistă de specialitate a avut un parcurs cu obstacole. Primul număr a apărut în anul 1964. Din 1974 şi până în 1989 a apărut împreună cu Revista Monumentelor Istorice, sub titulatura „Revista Muzeelor şi Monumentelor. Seria Muzee”. După 1990 a revenit la denumirea de Revista Muzeelor. În prezent revista este editată de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (https://www.culturadata.ro).

Subiectele abordate se referă la diverse activităţi specifice din muzeele din ţară şi din străinătate, proiectarea unor programe naţionale de modernizare a expunerii muzeale, a metodelor de păstrare, documentare şi de asemenea de conservare-restaurare a diferitelor materiale din care sunt confecţionate obiectele gestionate de către instituţiile publice de profil sau în colecţii particulare.

Desigur, subiectele abordate au o complexitate mai mare decât cele enumerate, cum ar fi cercetarea într-un domeniu sau altul (artă, arheologie, istorie, numismatică, etnografie, ştiinţele naturii, literatură, ştiinţă şi tehnică etc), standardele de descriere a obiectelor şi prevederile legale pentru protejarea şi circulaţia pieselor cu valoare de patrimoniu, precum şi experienţe remarcabile în domeniul muzeologiei care trebuie cunoscute şi de alţi lucrători ai domeniului.
Descoperă
Articole similare