Mărțișor INP
Evenimente culturale

Mărțișor INP - 2024

Mărțișor INP - Izvoade din altițe

Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează joi, 29 februarie 2024, între orele 11.00-14.00, la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă, evenimentul Mărțișor INP - Izvoade din altițe.


Evenimentul Mărțișor INP - Izvoade din altițe deschide seria de activități dedicate salvgardării și promovării a două elemente de patrimoniu cultural imaterial UNESCO, Mărțișorul - practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie și Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Mărțișorul, element al patrimoniului cultural imaterial inclus în patrimoniul UNESCO, reprezintă începutul primăverii calendaristice. Există obiceiul de a confecționa și dărui mărțișoare pe tot teritoriul românesc.

Manifestarea culturală are drept scop încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari, performeri ai tradiției și tineri, privind promovarea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie și a transmiterii tehnicilor de confecționare a mărțișoarelor tradiționale și a cămășilor cu altiță în context istoric și contemporan.

Proiectul se desfășoară sub forma unui atelier practic demonstrativ, în cadrul Programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”. 

În cadrul acestui eveniment și al celor viitoare din această serie se urmărește promovarea unor meșteșuguri tradiționale prin organizarea de ateliere practice în locațiile Institutului Național al Patrimoniului sau ale partenerilor din teritoriu. 
Evenimentul își propune să ofere un mediu prielnic discuțiilor cu privire la provocările și rezultatele activității de monitorizare a elementelor UNESCO, reprezentând o contribuție științifică la cercetarea tradiției mărțișorului, conservarea și promovarea sa prin intermediul colecțiilor de mărțișoare, recunoașterea funcției memoriale pe care o are mărțișorul în narațiunile personale.

Partea aplicată a evenimentului este asigurată de prezența Grupului „Șezătoare București”, sub îndrumarea cărora cei prezenți își vor putea confecționa propriul mărțișor și vor afla mai multe informații despre competențele și cunoștințele pe care le au membrele grupului în privința diversității ornamentale și cromatice, a tehnicilor de cusut, a tradiției confecționării mărțișorului, precum și a specificului și diversității zonale.

„Șezătoare București” este un grup de revitalizare a tradiției creării cămășilor cu altiță specifică diferitelor regiuni etnografice ale României, ce activează din anul 2015 sub coordonarea doamnei Victoria Bizon. Organizat sub forma unei șezători urbane, grupul cuprinde o comunitate de peste 15.000 membre, care se întâlnesc atât în mediul fizic, cât și în cel online.

Participanții la eveniment, specialiști în patrimoniul cultural imaterial, profesori, elevi, studenți și masteranzi ai Facultății de Litere a Universității din București, ne vor vorbi despre colecțiile lor de mărțișoare și vor oferi demonstrații practice de confecționare a acestora, prezentându-ne astfel exemple din diferite zone ale țării.

Activitățile științifice și practice se vor desfășura într-o ambianță expozițională, întrucât sala care găzduiește evenimentul se va transforma într-o mini-expoziție de mărțișoare, imagini reprezentative pentru acest meșteșug tradițional, felicitări cu mesaj augural și, nu în ultimul rând, cămăși cu altiță.

Mărțișor INP - 2023

Evenimentul „Mărțișor INP” deschide seria de activități dedicate consemnării celor 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul desfășurat sub formatul unui atelier practic demonstrativ este organizat de Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, în cadrul programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”.

.


Evenimentul are drept scop încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari, performeri de folclor și tineri, privind promovarea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie și a transmiterii tehnicilor de confecționare a mărțișoarelor tradiționale, în context istoric și contemporan, mediu rural și urban.
Caracterul, scopul și activitățile evenimentului pun în practică prevederile Legii nr. 26 din 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, și anume participarea comunității, grupurilor și indivizilor la salvgardarea acestuia. De asemenea, proiectul vine să reamintească și să se încadreze activităților de salvgardare asumate de România, alături de Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Republica Moldova, prin includerea elementului Practici culturale asociate zilei de 1 martie în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității în 2017.
Diversitatea activităților din cadrul evenimentul „Mărțișor INP” îi oferă un caracter teoretic, aplicativ, educativ și cultural, atrăgând astfel un public divers și răspunzând intereselor acestora.
Evenimentul își propune să fie un mediu prielnic discuțiilor cu privire la provocările și rezultatele activității de monitorizare a elementului, contribuții științifice privind cercetarea tradiției mărțișorului, conservarea și promovarea mărțișorului prin intermediul colecțiilor personale, recunoașterea funcției de memorie ce o are mărțișorul în narațiunile de familie și individuale.
Partea aplicativă a evenimentului este asigurată de prezența invitatului special, doamna Gabriela Teișanu din Suceava, sub îndrumarea căreia cei prezenți își vor putea confecționa o diversitate mare de mărțișoare, precum și vom afla mai multe informații despre contribuția meșterilor din zona etnofolclorică Suceava la salvgardarea tradiției confecționării mărțișorului. De asemenea, invitata evenimentului ne va oferi o incursiune artistică în repertoriul folcloric al zonei, prin care vom face loc primăverii.
Studenții și masteranzii facultății de Litere a Universității din București ne vor vorbi despre colecțiile lor personale de mărțișoare, precum și vor oferi demonstrații practice de confecționare a acestora, prezentându-ne astfel diverse exemple din diferite zone ale țării.
Contribuția Institutului Național al Patrimoniului, prin direcția Patrimoniu imaterial și cultură tradițională, la cercetarea, punere în valoare, promovarea tradiției mărțișorului va fi amintită de expunerea publicațiilor, colecțiilor de mărțișoare, reconstituiri ale obiceiurilor legate de mărțișor.
Portofoliul evenimentului conține un mărțișor și un medalion de lemn, pe care participanții în cadrul atelierului îl vor picta, ca ulterior să devina un frumos suvenir. De asemenea, evenimentul este organizat sub semnul mărțișorului, al grâului și al monedei –trei simboluri, care dorim să aducă sănătate și noroc, belșug și prosperitate tuturor celor prezenți.
Descoperă
Articole similare