Frontierele Imperiului Roman – DACIA
Noutăți
Frontierele Imperiului Roman – DACIA
 
În perioada 8-21 august 2023,  în cadrul procedurii de evaluare a dosarului de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, s-a desfășurat în România misiunea tehnică de evaluare a ICOMOS (International Council on Monuments and Sites). Misiunea a fost organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Comisia Națională Limes, autorități centrale, județene și locale, precum și cu Direcțiile pentru Cultură din cele 16 județe implicate. 

În cele 15 zile de lucru intens ale misiunii a fost anlizată judicios situația în teren a siturilor, din punct de vedere al autenticității, integrității, a stării de conservare, dar și a acțiunilor pentru protecția și gestiunea acestora, precum și a zonelor lor de protecție. Totodată misiunea a inclus întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor centrale, județene și locale, cu reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, cu profesioniști în domeniul conservării patrimoniului cultural, care și-au prezentat implicarea în protejarea și punerea în valoare a siturilor vizitate, poziția față de demersurile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și au răspuns întrebărilor evaluatorului ICOMOS. 
 
Au fost discutate aspecte privind: fundamentarea delimitării siturilor și a zonelor lor  de protecție; istoricul conservării și restaurărilor ruinelor, precum și măsurile necesare pentru asigurarea în viitor a unei bune stări fizice de conservare; acțiunile necesare pentru întreținerea și monitorizarea siturilor precum și pentru gestiunea contextului urban și a peisajului, viziunea și proiectele autorităților centrale și locale, instrumentele legale de protecție, implicarea actuală și proiectele de viitor ale comunităților locale, precum și interpretarea și comunicarea semnificației limesului dacic. Un accent deosebit a fost pus pe modalitățile în care aceste situri sunt și vor fi conservate și puse în valoare prin proiecte sustenabile care să creeze plus valoare pentru comunități, asumarea unor măsuri concrete – inclusiv legislative – pentru îmbunătățirea protejării siturilor nominalizate și crearea unui mecanism de gestiune și protecție integrată, eficient pe termen lung, care să includă autorități și instituții, comunități locale și experți.
 
Conform procedurii UNESCO rezultatele analizei efectuate în cadrul misiunii tehnice nu pot fi făcute publice, acestea nefiind transmise statului care a făcut nominalizarea pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. 
 
Procedura de evaluare a dosarelor de nominalizare, descrisă în Ghidul operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, presupune, pe lângă misiunea tehnică de evaluare, examinarea de către mai mulți experți internaționali a informațiilor furnizate de România, cu scopul validării justificării valorii universale excepționale a siturilor propuse spre înscriere. Analizele vor fi prezentate Comisiei pentru patrimoniu mondial a ICOMOS care se va întâlni în noiembrie 2023, întâlnire la care va participa și o delegație tehnică din partea României și în martie 2024. În urma întâlnirii din luna noiembrie a.c. România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS și va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informații suplimentare. Concluziile analizelor și recomandările ICOMOS vor fi transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2024. 
 
Frontierele Imperiului Roman – DACIA  este cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pregătită până acum de România. Dosarul conține 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificație – distribuite  de-a lungul a peste 1000 km, în 123 de unități administrativ-teritoriale, respectiv în 16 județe. Dosarul a fost pregătit prin efortul conjugat al unui vast colectiv multidisciplinar, în special arheologi, dar și arhitecți, istorici, urbaniști, geografi, peisagiști. Cercetările arheologice începute la sfârșitul secolului al XIX-lea, continuate și apoi intensificate și sistematizate în ultimii ani în cadrul Programului Național Limes, sub coordonarea Comisiei Naționale Limes, au dus la rezultate excepționale ce constituie baza științifică solidă a dosarului de nominalizare. Aceasta a fost apoi completată, conform structurii cerute de UNESCO, cu analize complexe privind autenticitatea și integritatea siturilor, starea de conservare, managementul, precum și cu fundamentarea relevanței siturilor pentru întreaga umanitate. 
 
Nominalizarea Frontierele Imperiului Roman – DACIA  a fost inițiată  în contextul existenței unei ample selecții de situri din Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Slovacia deja înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, precum și al pregătirii unor nominalizări viitoare din aceeași vastă familie a Frontierelor Imperiului Roman. Între acestea România mai are în pregătire nominalizarea transnațională Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, Sectorul Estic, în strânsă colaborare cu trei țări partenere: Bulgaria, Croația și Serbia. 

 

09/06/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!