Proiectul „Inventarierea bisericilor istorice de lemn din România”
Noutăți
Proiectul „Inventarierea bisericilor istorice de lemn din România” este desfășurat de Asociația Biserici Înlemnite în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, cu Direcțiile Județene pentru Cultură și Mitropoliile și Arhiepiscopiile din județele aferente, cu facultățile de profil din țară și ONG uri. 

Proiectul caută să răspundă uneia dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă această categorie aparte de monumente: lipsa informațiilor actuale privind numărul lor real, starea de conservare în care acestea se află și date concrete, standardizate, ce reflectă adevărata lor valoare culturală.

Procesul de inventariere presupune culegerea de date de către o echipă de cercetare interdisciplinară, formată din specialiști din domenii diverse - istorie, arhitectură, istoria artei, conservare și restaurare componente artistice și patrimoniu mobil, peisagistică, antropologie -  în vederea determinării valorii patrimoniului ecleziastic de lemn, construit și mobil, dar și a problemelor de conservare precum și a riscurilor la care acesta este supus,  în scopul de a putea prioritiza intervențiile de conservare / restaurare și pentru a putea interveni preventiv. Datele culese despre acestea se referă în principal la: vechime, stare de conservare, gradul de  integritate / autenticitate,  unicitate, valoare memorial-simbolică, valoarea peisajului cultural, valoarea sitului, valoarea arhitecturală,  valoarea meșteșugului, valoarea componentelor artistice, folosința actuală, relevanța actuală pentru comunitate, potențial de punere în valoare. Se urmărește inventarierea tuturor bisericilor istorice de lemn atât cele cuprinse în Lista Monumentelor Istorice, cele în curs de clasare, dar și cele neclasate care au valoare istorică și culturală. Mai multe informații despre proiectul de inventariere dar și despre alte proiecte derulate de asociația Biserici Înlemnite pot fi găsite pe situl asociației https://biserici-inlemnite.ro/ro/ 

Prima fază a acestui demers a avut loc în cursul anului 2021 când, cu sprijinul Asociației Culturale „Vernacular”, cofinanțată prin Administrația Fondului Cultural Național din sesiunea II/2021, în cadrul proiectului, a avut loc un atelier interdisciplinar de inventariere a celor 30 de biserici de lemn din județul Arad. O a doua fază, pe parcursul anului 2022, a fost reprezentată de inventarierea bisericilor istorice de lemn din județul Iași, proiect cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România prin timbrul arhitecturii. Mai multe echipe interdisciplinare au cules informații pentru 33 de biserici istorice de lemn.  Pe parcursul anul 2023 se derulează inventarierea a 40 de biserici istorice de lemn de pe teritoriul județului Gorj. Datele culese și fotografiile sunt introduse într-o platformă online ce cuprinde rezultatele procesului de inventariere https://biserici-inlemnite.ro/app și sunt corelate cu baza de date a Institutului Național al Patrimoniului privind Lista Monumentelor Istorice.   

Partenerii care au participat sau au susținut proiectul de inventariere sunt: Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Arad, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj,  Arhiepiscopia Aradului, Mitropolia Olteniei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Complexul Muzeal Arad, Centrul Județean de Cultură Arad, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, Muzeul Național al Banatului, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava prin Laboratorul de Biometrie Forestieră, Departamentul Artă murală, Conservare-Restaurare, Istoria şi Teoria artei, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Asociaţia Inima Olteniei, Fundaţia Pro Patrimonio, Atelier Spre, Trinitas TV, ziarul Lumina, TVR Timișoara.
09/04/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!