Rapoarte de monitorizare 2007 - Biserici de lemn din Maramureș
Raport de Monitorizare - Biserici de lemn din Maramureș

Atribute care exprimă Valoarea Universală Excepțională (OUV)*

criteriul (iv) — să fie un exemplu excepțional al unui tip de clădire, ansamblu sau peisaj arhitectural sau tehnologic care ilustrează o etapă semnificativă / etape semnificative în istoria umanității:
Bisericile de lemn din Maramureș sunt exemple excepționale ale arhitecturii vernaculare religioase în lemn, care a rezultat din schimburile între tradițiile religioase ortodoxe și influențele gotice, într-o interpretare specific vernaculară a tradițiilor construirii în lemn, arătând un nivel artistic înalt și maturitate a deprinderilor meșteșugurilor construirii .

Factori care influențează autenticitatea și integritatea proprietății:


Construcții și dezvoltare
Dezvoltarea comercială sau industrială este irelevantă în întreaga zonă. Infrastructura turistică nu poate avea decât un impact pozitiv actual și de perspectivă, cu condiția respectării prevederilor regulamentelor de urbanism și ale avizelor tehnice ale Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Poluare — Deșeurile solide, atât cele industriale, cât și cele menajere ca și poluarea apelor de suprafață pot avea un impact negativ în viitor.

Condiții locale care afectează starea fizică. Atât vântul, cât și umiditatea relativă (ca și apele pluviale sau freatice la Șurdești ) au un impact negativ.

Utilizarea socială / culturală a patrimoniului construit
Utilizarea religioasă a bisericilor de lemn (în deplin acord cu funcțiunea originară) nu poate avea decât un impact pozitiv, atât în prezent, cât și în viitor. Modificările de identitate și de coeziune socială, ca și cele ale mijloacelor de existență, migrația, schimbările din rândul populației și al comunităților locale, au un impact atât pozitiv, cât și negativ.

Modificări climatice, evenimente meteorologice grave
Furtunile cu vânt foarte puternic și descărcări electrice, precum cea din data de 17 septembrie 2017, pot avea un impact negativ grav, date fiind formele elansate ale turnurilor acestor biserici. Pentru viitor trebuie prevăzute cercetări privind comportamentul structural — în special al turnurilor — la astfel de solicitări neîntâlnite anterior.

Evenimente ecologice și geologice neașteptate (incendii, alunecări de teren)
Având în vedere materialul (lemn) din care sunt construite bisericile, incendiile (de origine naturală) constituie un potențial pericol major. Trebuie pregătit un program de echipare a tuturor bisericilor cu instalații paratrăsnet moderne, de alarmare și de stingere a incendiilor.

Factori instituționali și de management
Activitățile de cercetare/urmărire de mic sau mare impact (anchete pe teren, chestionarea vizitatorilor, relevee, prelevarea de probe, etc.), activitățile de gestiune nu pot avea decât un rol benefic.
Descoperă
Articole similare